Wat is nou coderen en programmeren (J2534)?

Gepubliceerd op 11 september 2019 om 00:00

Auto's zijn tegenwoordig uitgerust met vele opties. Coderen houdt in dat u de instellingen van deze opties wijzigt of vrijgeeft. Het vrijgeven dient te gebeuren indien deze opties verborgen zijn. Een normale scanner kan deze zaken niet veranderen.. Vaak is hier specifieke dealersoftware voor nodig. Bepaalde uitleesapparaten kunnen op hoog niveau coderen zoals de Launch x431 V en V+ of de Autel Mk908p. Deze apparaten kunnen bij vele auto's bijvoorbeeld de taalinstellingen wijzigen, pieptoon van autogordels aan en uitzetten, verlichtingsopties wijzigen en ga zo maar door.

 

Programmeren is een stuk ingewikkelder. Hierbij heeft u vaak nieuwe software nodig van de autofabrikant welke in de auto via een pass-thru device (J2534) wordt geprogrammeerd. De Maxiflash die u bij de Autel mk908p krijgt is een voorbeeld van een pass-thru device. 

 

Let op: U kunt een defecte ecu niet zomaar vervangen door een gebruikte ecu. Deze dient in de meeste gevallen eerst blanco (geleegd) te worden gemaakt voordat u kunt programmeren. Ook met specifieke dealersoftware zal het vaak niet lukken.

 

Zie onderstaande video's om een impressie te krijgen van de mogelijkheden